Zborovodja Olga Kuzmich

Rojena v Rusiji, ima zaključeno glasbeno pedagoško izobrazbo v Ukrajini, v Kijevu, kjer je živela 14 let. V programu študija je imela predmete dirigiranja in vodenja zbora. Državne izpite je opravila z oceno odlično!

Življenje in odvečna korajža sta jo pripeljali v Slovenijo, kjer živi in ustvarja že kar 25 let. Z vodenjem pevskih zborov je začela v Slovenskih Konjicah pri moškem pevskem zboru Adolf Tavčar. Kasneje je prevzela vodstvo moškega pevskega zbora Obrtnik Maribor, mešanega pevskega zbora Zvonka Antoličič, Miklavž na Dravskem polju, moške vokalne skupine istega KUD-a, mešani pevski zbor Strune, Slovenske Konjice in vodenje ženskega vokalnega kvarteta Dominanta v Slovenskih Konjicah, v katerem je tudi sama pela. V tem obdobju je bila tudi članica opernega ansambla SNG Maribor. Po preselitvi na Ljubljanski konec, leta 2010, je vodila mešani pevski zbor Mavrica iz Kamnika, moški pevski zbor Obrtnik Radomlje, žensko vokalno skupino Muze, Ljubljana. Zadnja 3 leta vodi mešani pevski zbor Vevče in mešani pevski zbor Žerjavčke, Trzin. Poleg zborovske dejavnosti je aktivna kot članica ukrajinske diaspore in aktivno promovira ukrajinsko folklorno kulturo. Je vodja vokalne skupine Zorecvit in članica plesne folklorne skupine Ritmi planeta. Nastopa z programom “Večer ruskih romanc” in je članica prvega v Sloveniji cerkvenega vokalnega ansambla pri pravoslavni cerkvi Ljubljana. Na Štajerskem je opravila 4 letno šolo za zborovodje pod vodstvom Nikolaja Žličarja, Davorina Mikuliča in Samo Ivačiča. Obiskovala tečaj solo petja pri Dadi Kladnik. Udeležuje se skoraj vseh predavanj in tečajev, ki se organizirajo za zborovodje.

Za petje v zboru pravi, da je prijetno, nikakor pa ni enostavno. “Potrebna je sinergija med pevci in zborovodjo. Ko pa se to doseže… Potem pride na vrsto muziciranje, ki je nagrada za vztrajnost in preciznost.”